Verslag DMMD 2013
DONDERDAG
Op donderdag 9 mei stonden we met z’n 16 op de parking aan het shopping centrum klaar om de zoveelste DMMD aan te vatten.
De weersvoorspelling was niet echt gunstig maar wandelweer was in de maak.
Rond 9,15u vertrokken we naar onze eerste stop.
Wie is er niet op schoolreis naar de afdamming van de Gileppe geweest? Wel ik eigenlijk niet.
Rond 11,30u was ongeveer iedereen (met uitzondering van een auto die even langs Verviers wou rijden)op de afgesproken plek. Hoog boven de dam in een uitzichttoren in restaurant met panoramisch zicht over gans de streek en meer bepaald het uitgestrekte Hertogenwald..
Na een aperitief en een lekker middagmaal was het tijd voor een gegidste rondleiding rond en in de dam.
Het is één van de oudste stuwdammen van Europa, waarvan het gewicht de dam op zijn plaats houdt en de watermassa in evenwicht houdt.
Hij is gebouwd tussen 1869 en 1878. De oorspronkelijke muur was de oudste betonnen stuwdammuur van Europa. Het complex werd op 28 juli 1878 door koning Leopold II officieel geopend. De wateropnamecapaciteit van het stuwmeer bedroeg toen 13 miljoen m³, met een oppervlakte van 86 ha. Het oorspronkelijk doel van de stuwdam was het voorzien in bruikbaar water voor de textielindustrie in de omgeving van Verviers.
In het midden gesierd met een leeuw van 13.5 meter hoog, het werk van Félix Bourré, en vervaardigd van 186 blokken steen.
In 1971 werd de dam opgehoogd en heeft nu een capaciteit van 25 miljoen kubieke meter water.
Een hydro-elektrische centrale werd geïnstalleerd die de energie gebruikt van het waterverval van 42,9 meter en het debiet van gemiddeld 76.300 m³/dag. Twee turbines drijven elk een alternator aan. De centrale levert een jaarlijkse productie van elektriciteit van 3.300.000 kWh.
We hadden een zeer goede gids en het was wel een aangename en leerrijke ervaring.
Het was snel 5u en we reden langs Jalhay naar onze pleisterplaats , Sol Cress te Spa.
Na de installatie in de kamer, een opfrisbeurt (of een tukje), gingen we rond 19u aan tafel voor een lekkere en gevarieerde maaltijd.
Zoals altijd was er ook dit jaar een kwisje na het dessert. Ditmaal was het niet de parate kennis doch geluk met de dobbelstenen dat na verloop van tijd de winnaar kon aanduiden. Nadien konden we in de gezellige bar nog verder napraten over onze eerste dag.
VRIJDAG
Gedurende de nacht was er wel wat regen gevallen, maar wat zou het weer voor vandaag, vrijdag in petto hebben? We hadden een dagwandeling in de bossen te zuiden van Spa op het programma.
Na een uitgebreid morgenmaal en het ophalen van onze picknick stonden we rond 10u klaar op de parking van Sol Cress om onze tocht aan te vatten.
Eerst afdalen naar het stadscentrum langs het pad dat kronkelt rond de kabelbaan naar de Thermen en dan zo snel mogelijk door de stad de natuur in.
We volgden de GR en snel zaten we op rustige wandelweggetjes maar met wel een paar goede kuitenbijters inbegrepen. Ondertussen tijd voor een groepsfoto.
Daarna kwamen we bij een wildbeek die we dan opstroom volgden tot aan de bron van Géronstère. Een flinke klim. De bron is gelegen op 410m hoogte heeft een zwavelachtige smaak en wordt vooral aanbevolen voor aandoeningen van de luchtwegen. Tsaar Peter De Grote kwam hier regelmatig een glaasje drinken.
Gezien het niet dreigde om te regenen konden we de overvloedige picknick in open lucht opeten. Nadien op het terras aan de bron van Géronstère nog een koffie of iets sterker.
Het terug in gang geraken was voor de ene al wat makkelijker dan de andere, zodat de bezemwagen meer succes had.
Volgend doel op onze tocht, het arboretum van Tahanfagne
De oorsprong van het arboretum gaat terug tot 1898, op het gebied met de naam “Dans le Sart”, gelegen in het Staatsbos van de Sart. Het bezat een experimentele aanplant en een collectie waar momenteel niets meer van over is. De huidige vorm bestaat sinds 1932, maar de beplanting die men er kan bewonderen is vaak nog ouder. Het arboretum brengt bepaalde soorten samen, die voor één en dezelfde streek karakteristiek zijn.
Vanaf hier volgden we de wildbeek “La Picherotte” stroomafwaarts naar Spa toe.
Dit is de befaamde “Promenade des Artistes”. Een hele inspanning maar echt de moeite waard!
Langs ongekende weggetjes komen we terug tot in het centrum van Spa.
Voor sommigen nog een laatste inspanning om de klim naar Spaloumont te doen.
Anderen verkozen de kabelbaan. Het weer was ons gunstig gezind geweest, we zijn niet nat geworden.
Een warm bad en even uitrusten was de voorloper voor een lekkere aperitief en nadien een buffetmaaltijd. Dan nog in de bar een afzakkertje.
Gezien de inspanningen van de dag was de goesting om iets vroeger naar bed te trekken duidelijk merkbaar.
ZATERDAG
Na het gebruikelijke uitgebreide ontbijt gingen we de stad Spa verkennen.
Het regende niet. Terug de afdaling te voet of per kabelbaan naar beneden.
Aan de hand van een beschrijving konden we op eigen tempo de bezienswaardigheden van het kuuroord ontdekken. Veel vergane glorie maar toch ook mooie pareltjes van bouwkunst.
Het was snel weer laat en we moesten ons reppen om op tijd te zijn voor het lekkere middagmaal.
Na de middag zag het weder er niet goed uit. Een hevige stortbui hield ons een tijdje binnen, maar na tussenkomst van onze privéweerman konden we na een half uurtje toch vertrekken voor een laatste wandeling in de bossen ten noorden van Spa.
Indien het nodig zou zijn konden onze wandelmeesters de tocht inkorten, maar de weergoden bleven ons gunstig.
Met vlakke en sterk hellende stukken was dit nog een laatste inspanning. We liepen tot aan de “Golf des Fagnes” en keerden zo door de bossen terug naar Sol Cress.
Rond 16u konden we afscheid nemen van mekaar en terug blikken op weer een aangenaam weekend.
Een welgemeende dank aan de werkploeg en tot volgend jaar.
Voorinschrijven voor 2014 is reeds mogelijk. We gaan waarschijnlijk terug naar een gelijkaardige overnachtingsplaats
DDV