Verslag DMMD 2012
Donderdag
Een wat dreigende hemel hield toch niet tegen dat we op 17 mei weer met een uitgelezen groep klaar stonden om ons zoveelste weekend met Hemelvaart aan te vatten.
Ons eindbestemming was nu de jeugdherberg van Remerschem in het zuiden van het Groot-Hertogdom Luxemburg. Precies op tijd konden we starten zodat we anderhalf uur later een koffie en voor sommigen een laat ontbijt konden apprecieren in het AC restaurant te Wellin.
Na de noodzakelijke plaspauze en nog een foldertje van een Waalse bezienswaardigheid konden we weer op de baan voor onze middagstop in het AC restaurant van Arlon.
Hier kon iedereen naar eigen goesting en vermogen zijn honger voor de komende uren stillen.
Na de middag stond een verkenning van de binnenstad van Luxemburg op het programma. Voor velen een onbekende stad!
Verzamelen aan het monument voor de gesneuvelden aan de avenue Franklin Roosevelt.
Dit ging bijzonder vlot (omdat het een verlofdag was, op een weekdag is een parkeerplaats vinden in Luxemburg een ander paar mouwen) en we konden onze wandeling door de stad aanvangen. Eerst liepen we langs en door de kathedraal. Een historisch maar ook een zeer goed onderhouden en mooi gerestaureerd gebouw. Verder door de kleine straatjes naar de omwallingen. Een prachtig zicht op de benedenstad met onderin de Alzette die als een zilver lint door de stad stroomt.
In de steile wanden van de rotswanden zijn de “Kazematten” uitgehouwen, een ondergronds netwerk van gangen en verdedigingsgordels.
Na de omwallingen klimmen we op naar de oude binnenstad en komen zo tot bij het hertogelijk paleis. Hier krijgen we een defilé van de enige wacht aan de inkompoort.
Langs het Guillaume II plein en de Grande Rue konden we zachtjes afzakken naar de Placed’Armes waar we in de mooie lentezon een mooi terrasje vonden en het ons lieten smaken!
Dan verder naar onze pleisterplaats aan de Moezel. Een prachtige, nieuwe jeugdherberg met meer dan luxe!
Na een lekker plaatselijk wijntje als aperitief konden we voor het avondmaal aan tafel.
Na het dessert en een koffietje was het rond acht uur tijd voor de onvermijdelijke kwis.
De kennis van onze deelnemers werd gepeild over verschillende onderwerpen, o.m. Luxemburg, spreekwoorden, algemene –en sportkennis, bier. Na een goed uurtje en 40 vragen bleek Annemie de minste fouten te hebben en werd als winnaar uitgeroepen.
Van dan af was iedereen vrij om nog verder de gezelligheid van de groep te verkiezen of toch al wat te rusten voor de wandeldag van morgen.
Vrijdag
Na een uitgebreid ontbijt en het samenstellen van het lunchpakket, konden we op stap naar het drielandenpunt Luxemburg-Frankrijk-Duitsland te Schengen. Vanuit het vredige en o zo kraaknette Remerschem vertrokken we zuidwaards. Richard leidde met strenge hand onze groep op kleine weggetjes langs de de jonge ranken in de wijnvelden. En het weer zat mee! Gestaag klommen we op de wijnberg om tegen de bosrand een wijds en mooi zicht te krijgen op de Moezelvallei. Tegen de middag waren we aangeland in Schengen waar het plaatselijke douanemuseum (Verdrag van Schengen) bezochten en ook het aanpalende café niet links konden laten liggen.
Na de aperitief konden we aan de oever van de Moezel onze picknick bovenhalen.
Deze rustpauze was ook een gelegenheid om even over de brug tot in Duitsland te wandelen.
Na de middag was het tijd voor wat zwaarder klimwerk en we van uit het dorp helemaal de Markusberg overstapten tot aan de tunnel van de autosnelweg.
Vanaf hier konden de degenen die Richard niet meer wilden volgen hun eigen parcours gaan en zich nog wat in het zweet lopen. De mensen met verstand liepen terug langs de kleine paadjes naar de jeugdherberg in Remerschem.
Na een korte rust en opfrisbeurt konden we na de aperitief aan tafel voor het avondmaal.
Nu was er geen georganiseerde avondactiviteit. Een losse babbel in de knusse salon was al meer dan voldoende en de vaak sloeg vroeger toe dan de vorige avond.
Zaterdag
Na het morgenmaal was er een wandeling voorzien in het nabijgelegen Wellenstein en daarna een bezoek met wijnproeverij in de lokale “Cave Vinicole”.
We kregen van een plaatselijke medewerker van de cave een rondleiding in perfect Nederlands hoe gans het proces van de druiven oogst tot de botteling verloopt.
Hij leidde ons rond in de verschillende kelders, de perszaal, lageringsplekken en de bottelafdeling.
Nadien konden we in een mooie ontvangstruimte proeven van hun beste wijnen, met steeds een professionele uitleg van onze gids.
Na nog de mogelijkheid om de wijnen te kopen, moesten we al ons reppen om nog bijtijds terug te zijn in onze pleisterplaats voor het middagmaal.
Rond halfdrie was het tijd voor een groepsfoto en om afscheid te nemen van elkaar.
Zo kon iedereen nog op een rustige en veilige manier thuis geraken.
Tot volgend jaar!
DDV